Rookoverlast

Er komen bij de gemeente vaker klachten binnen over rookoverlast van houtkachels.
Hieronder informatie hoe het zit met wat er wel en wat er niet mag, wat inwoners er aan kunnen doen en wie daarbij kan helpen.
Geen handhaving
Als gemeente beschikken wij (nog) niet over de nodige wettelijke bevoegdheden om handhavend te kunnen optreden tegen hinder c.q. overlast, veroorzaakt door het particulier stoken van hout in een leef- en woonomgeving. Hoe zit dat?
Geen wettelijke normen uitstoot door gebruik houtkachels
Er bestaan (nog) geen landelijk vastgestelde normen voor wat betreft de maximaal toegestane uitstoot van rookgassen, specifiek voor het stoken van hout in open haarden en houtkachels in particuliere huishoudens. Daardoor is het voor ons niet mogelijk objectief vast te stellen of in een bepaalde situatie sprake is van ontoelaatbare stookhinder.
Wel is de landelijke aandacht voor de problematiek rond stookhinder de laatste tijd toegenomen, zo pleit de Vereniging Nederlandse Gemeenten bij het rijk om de komst van een landelijke norm voor houtkachels en uitstoot. Als gemeente juichen wij deze ontwikkeling toe.
Het bijhouden van een logboek
Wanneer u vaker hinder ondervindt van rook- en/of stank als gevolg van houtrook, doet u er goed aan om de volgende zaken bij te houden en te noteren. Met deze informatie is de vermoedelijke overlastgever mogelijk ook makkelijker te overtuigen van de door u ondervonden klachten.
– Datum en tijdstip of meerdere tijdstippen op een dag, dat u hinder ervaart.
– Ga na of de rook- en/of stankhinder daadwerkelijk van de vermoedelijke bron afkomstig is of misschien van een of meerdere andere bronnen.
– Zijn er meerdere omwonenden die ook tegelijkertijd hinder van houtrook ondervinden
– De actuele weersomstandigheden: temperatuur, neerslag, windrichting en windsnelheid (te vinden op bijvoorbeeld buienradar.nl of weerplaza.nl)
– Een beschrijving van de effecten (stank, roetneerslag en/of gezondheidseffecten) en of u uw gedrag moet aanpassen (bijvoorbeeld sluiten van ramen en ventilatieroosters en niet buiten kunnen zitten).
U kunt bovenstaande gegevens dagelijks bijhouden gedurende een periode van minstens 2 a 3 weken of van tenminste 10 dagen verdeeld over een langere periode als u niet dagelijks hinder ondervindt.
Gesprek met stoker
In geval van een door u vermoede overlastbron, doet u er echter goed aan om uw klacht eerst voor te leggen aan de betreffende stoker om deze bewust te maken van wat de rook- en/of stankoverlast met u doet (fysiek en/of emotioneel). Probeer zo begrip te kweken om mogelijke oplossingen bespreekbaar te maken. Wanneer een bepaalde oplossing tot een voor u onbevredigd resultaat leidt, is het belangrijk dat ook aan de andere partij te laten weten.
Buurtbemiddeling
Wanneer een goed onderling gesprek niet mogelijk is, kan het inschakelen van buurtbemiddeling als onafhankelijke partij daarbij behulpzaam zijn. Buurtbemiddeling wordt uitgevoerd door Caleidoscoop en is gratis. U kunt zichzelf bij buurtbemiddeling aanmelden. U kunt hiervoor het algemene nummer bellen 0513-629090 of een mail zenden aan info@caleidoscoopheerenveen.nl
Stooktips
Met het doel gebruikers van houtkachels en open haarden te helpen bewust te laten zijn van hun stookgedrag, hebben wij stooktips voor het stoken van hout op de gemeentelijke website gepubliceerd https://www.heerenveen.nl/contact-overzicht/melding-maken/overlast/.
Als er nog vragen zijn over dit specifieke onderwerp is het handig om daarover contact op te nemen met de afdeling handhaving.