Overlast roeken Hepkema’s bos

Overlast roeken Hepkema’s bos

Van tijd tot tijd krijgen wij vragen over de roeken in en rond het Hepkema’s bos. Via onze wijkmanager kregen wij daar de volgende toelichting op.

Sinds enige jaren nestelt een roekenkolonie vanaf half februari in het Hepkema’s bos. Helaas veroorzaken roeken overlast door lawaai en uitwerpselen. Het zijn geen agressieve vogels wat vaak wel gedacht wordt. Vanaf juni trekken de roeken weer weg. We kunnen het probleem van roekenoverlast als gemeente helaas niet oplossen. Wel proberen we de overlast zo klein mogelijk te houden voor zoveel mogelijk bewoners.

Hoe doen we dat?
Om overlast zoveel mogelijk te beperken, voeren we sinds 2006 een gemeentebreed roekenbeheerplan uit. Om de verspreiding van roekenoverlast in heel Heerenveen te beperken moeten we de roeken op enkele plekken met rust laten, oa. in het Hepkema’s bos. Als de roeken verjaagd zouden worden uit het Hepkema’s bos, zouden roeken zich in kleine groepen verspreiden over de omgeving van het bos, bijvoorbeeld in de wijk Heerenveen Noord. Dat zou voor nog meer bewoners overlast tot gevolg hebben waarbij de roeken vaak direct boven tuinen zullen nestelen. De overlast is het grootst als roeken in straatbomen, boven tuinen nestelen. Iets kleiner in grotere groenstroken/bossen op meer afstand.
We voeren wel maatregelen uit om de overlast te verkleinen rond het Hepkema’s bos en de Veldschans. Onze richtlijn is om 30 meter vanaf de tuinen vrij te houden van nesten.  Dat doen we door de roeken te verjagen uit de bosrand, tegen de woningen. Dat kan door regelmatig nesten uit te halen. De roeken gaan daardoor meer richting de ijsbaan nestelen. Het lawaai is dan iets minder direct en er is minder overlast door uitwerpselen. Het verjagen van roeken is alleen toegestaan als ze nog nesten bouwen, niet als ze broeden. Op dat moment mogen we niets meer doen. Bewoners kunnen het wijkteam bellen of mailen als er roeken in de bosrand gaan nestelen. Hoe sneller dit gemeld wordt, hoe sneller we actie kunnen ondernemen en hoe meer effect verjagen heeft.

Toelichting bescherming en beheerplan
Roeken zijn beschermde vogels en mogen alleen verjaagd worden met een ontheffing van de provincie. Om die ontheffing te krijgen is een roekenbeheerplan nodig en moet aangetoond worden dat de populatie geen schade ondervindt. De gemeente heeft een roekenbeheerplan en vraagt iedere 5 jaar een ontheffing aan. Door dit roekenbeheer hebben we de locaties met overlast afgelopen 13 jaar terug kunnen brengen van 32 naar 2 locaties. Dat lukt echter alleen als er locaties zijn waar de roeken wel mogen nestelen. In Heerenveen zijn dat het Hepkema’s bos en de groenstrook bij de Veldschans omdat de roeken daar niet direct boven tuinen nestelen de roeken daar zelf graag willen nestelen. Verjagen naar locaties buiten Heerenveen hebben we wel geprobeerd maar dat is helaas niet gelukt. Roeken hebben een voorkeur voor de bebouwde omgeving.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *